Oruçreis Mh, Koza Plaza B Blok Kat:32 Esenler/İSTANBUL

İş Sağlığı Güvenliğine İlişkin Tedbirlerin Hayata Geçirilmesi

İşyerinde var olan ya da dışardan gelebilecek tüm tehlikelere karşı zamanında önlem almalıdır ancak gerekli tedbirlerin ne olduğunu iş işten geçtikten sonra öğrenmemek için tüm bu tedbirlerin, tehlikeler acı gerçekler olmadan önce yani henüz bir risk unsuruyken alınması gerekir. Tehlike unsurlarının belirlenmesi, yol açacakları maddi ve manevi hasarın boyutuna göre kendi aralarında derecelendirilmesi, risk faktörlerinin sıfırlanması veya mümkün değilse en düşük seviyeye indirilmesi için düzenlemelerin yapılması gibi faaliyetlerin tamamı iş sağlığı ve güvenliğinin konusudur. Bu risklerin önceden tanımlanması, sınıflandırılması, fiziksel şartların iyileştirilmesine ilişkin çalışmaların yanı sıra işletme bünyesinde çalışanların eğitilmesi gibi alanlarda yapılacak tüm faaliyetlerin planladığı risk analizi de iş sağlığı ve güvenliği içinde ele alınan en önemli hususlardandır.

İş şartlarının çalışan, çevre ve özellikle işyeri sahibi lehine iyileştirilmesi için geniş içerikli çalışmaları konu alan bir bilimsel disiplin olan iş güvenliği ve sağlığı, bu bilimsel disiplinin insan doğasıyla çatışması neticesinde çoğu zaman uygulamada zorluk yaşanan bir çalışma sahasıdır. Ticari işletmede görev alan çalışanlar tüm uygulamaların, tedbirlerin ve işlerin yürütülmesine ilişkin konan kuralların kendi lehine olduğunu bilse dahi bazı durumlarda bahsi geçtiği üzere insan olmanın doğası gereği bu şartları sağlamaya direnebilmekte, tedbirleri göz ardı edebilmekte ve konan kuralları esnetmeye çalışabilmekte. Bu özelliğinden ötürü risk analizleri neticesinde yapılan planlamaların kâğıt üzerindeki şekliyle hayata geçirilmesi güçleşebildiğinden gerek işyeri hekimi gerekse iş güvenliği uzmanı olarak görev yapan profesyonellerin, çalışanların psikolojik ve sosyal şartlarını da göz önünde bulundurarak planlama yapması gerekir.

Geleceğe ilişkin riskler ve bu risklerin gerçekleşmesi durumunda vereceği zararın boyutunun daraltılmasına yönelik çalışmaları kapsayan iş güvenliği ve sağlığı, konuya insan da dâhil olduğu için uygulama konusunda birçok zorlukla karşı karşıya kalır. İşletme sahiplerinin sorumluluğu ise tüm zorluklara karşın bu tedbirlerin şartları iyileştirecek, risk ölçeğini düşürecek biçimde uygulamaya geçirilmesidir. Bu gerekliliğin yerine getirilmesinde işyeri sahibine yardımcı olan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimlerinin mesleki bilgisiyse çalışma şartlarının hem çalışan hem işveren açısından iyileştirilmesini sağlayacak en önemli etkendir.

“Çalışanın Olduğu Her Yerde”

OSGB Hizmetleri Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: